zondag 25 augustus 2013

Het studie-uitje

Het lijkt op deze blog misschien wel alsof de tweeling weinig anders doet dat slapen, poepen, eten en spelen, waarbij spelen eigenlijk gelijk staat aan een hoop lawaai maken zoiets als in dit filmpje:


Maar niets is minder waar; er wordt ook gewerkt en gestudeerd!
Er wordt geholpen bij het wegen van kalveren (deze foto is van afgelopen april toen onze superstagiaire hier een nachtje was; aangezien zij en haar vader al het werk deden, kon ik foto's maken)
 
 Er wordt trekker gereden


De koeien worden gecontroleerd


 Het gras wordt geinspecteerd
 


En af en toe is er een studie-uitje. Afgelopen weekend naar het FĂȘte du Charolais hier in Saulieu. Helaas was het niet weer samen met het Franse kampioenschap van het stamboek, dus nu weer alleen dikbil Charolais. Maar dat mocht de pret niet drukken!

Bij aankomst vielen we al met de neus in de muzikale boter: er speelde een erg goed blazersorkest(je) met leuke opzwepende muziek. En aangezien de jongens net op blokfluitles zitten, is het van het grootste belang om ze live alleen mar goede muziek te laten horen. Vandaar dat we die avond niet naar het diner-dansant zijn gegaan want de kans dat daar musette werd gespeeld was te groot, en dat kan je niet hebben als je een talentvol blokfluiter bent natuurlijk!


Het jammere aan deze beslissing was wel dat de jongens geen stukje aan het spit gebraden rund konden proeven. De mannen van www.festibroche.fr stonden al sinds 8 uur 's ochtends bij het spit waar een genisse aanhing. Voor de vegetariers geen fijn gezicht, voor de Bourgondiers des te meer!

Binnen waren er natuurlijk veel koeien, maar zoals traditie ook diverse 'wedstrijden' voor de mooiste duif, de mooiste gans, het mooiste konijn, de mooiste haan,......
En een echte onderzoeker is ook geinteresseerd in een tak van sport die hij niet kent. Vol goede moed lieten wij de jongens dus kennismaken met een dikke mooie haan. Terwijl we daar zo tegen dat beest stonden te preaten, kwam een bekende naast ons staan die verlekkerd begon over dat het wel een hele mooie haan was. Voor in de pan wel te verstaan. Met een fles echte 'Jean Bertin' Twee flessen eigenlijk; eentje voor bij de haan in de pan en eentje om te drinken. (wij: 'oh, coq au vin?' hij:'nee, coq au Jean Bertin!')
De haan wilde zich ook luidruchtig in deze discussie mengen maar zodra hij zijn keel had opengezet werd hij tweestemmig overstemd door onze jonge boeren. Daar moeten we nog aan werken.
Ik ben maar snel met ze naar buiten gegaan waar allerlei antieke trekkers stonden opgesteld en de antieke op stoom aangedreven 'graan-van-stro-scheider' een prachtige demonstratie gaf. De stoomfluit deerde de jongens niets zo vlak na de haan :-)

Kortom; er wordt veel geleerd en hard gewerkt!

1 opmerking: